Ameland

De Pierewaai kent op Ameland goed de weg en we helpen je graag om op dit mooie eiland een aantrekkelijk programma samen te stellen. De tochten die je hieronder kunt bekijken geven een beeld van hoe jouw dag op Ameland er uit kan zien. Bedenk dat er meer mogelijk is dan wordt beschreven. Jouw wensen en budget zijn uitgangspunt in het samenstellen van een programma.
Meer over Ameland .....

Het eiland is 26 km lang en telt vier dorpen. Er ligt meer dan 100 km aan fietspaden. Ameland heeft fraaie stranden, uitgestrekte duingebieden en aan de zuidkant, achter de dijk, het altijd bijzondere wad. De veerboot vertrekt vanaf de pier van het Friese Holwerd. Je kunt ook oversteken met een voor jouw groep afgehuurd schip. In dat geval kun je de oversteek combineren met een bezoek aan de zeehondenbanken, een wadlooptocht of met een maaltijd aan boord.

Wie een personeelsdag moet organiseren kan op Ameland veel kanten uit. Bij het samenstellen van een programma kun je kiezen uit: fietsen, wandelen, paardrijden, wadlopen, vliegeren, boogschieten, strand of boerengolf, branding-varen, verschillende natuurexcursies waaronder een Oerd excursie, schilderworkshop, rondleiding door eendenkooi, strandrit naar meest oostelijk punt, vuurtoren beklimmen en een cultuurhistorische rondleiding in Hollum. Verspreid over het eiland bevinden zich diverse café en restaurants.

paardenreddingsboot test

Fragment uit interview met reddingbootschipper Theo Nobel

Wij woonden naast de zuivelfabriek in Hollum. Daar werkte mijn vader als machinist. Als de reddingsboot uit moest varen, wisten wij het als eerste. Mijn vader snelde naar de fabriek en blies op de stoomfluit. Kort daarop hoorde je de paarden en mannen lopen in de straat. Dan voelde je de opwinding. De reddingsboot werd van onder de vuurtoren door de paarden het duin overgetrokken de zee in. Die oude stoomfluit heb ik nog. Hij geeft zo´n hoog schril geluid, tweetonig. Zeker als het midden in de nacht klonk, en dan drie keer, SOS, was het wel een angstaan- jagend geluid. Ook de paarden kenden de fluit. Op 14 augustus 1979 werden de paarden door het onderstel een onver- wachte diepte in getrokken. Ze verdronk- en alle acht. Ik weet nog exact waar ik was toen ik het bericht hoorde. Elke Amelander zal je precies kunnen vertellen wat hij toen deed. Ik fietste een rondje om het IJsselmeer. Op de fiets van opa. Ik was net in Apeldoorn in een jeugdherberg.

Bron: Noordhof, Ineke /´Zee rondom`/ 2004