Zonnewende op Engelsmanplaat (avondtocht)

De Engelsmanplaat is een kale wadplaat gelegen tussen Schiermonnikoog en Ameland. Tijdens hoogwater steekt nog maar een klein deel van de plaat boven water uit. Gedurende de eb valt een eindeloos stelsel van zandplaten en geulen droog. De ondergrond bestaat voor een groot deel uit hard zand. Midden op de plaat staat het zogenaamde drenkelingenhuisje en een groot houten baken. De plaat is zo uitgestrekt dat je er met gemak een wandeling van 2,5 uur kunt maken.

De avondtocht start in de visserijhaven van Lauwersoog. Om 18:30 uur kunt u inschepen aan boord van de Boschwad. Zorg dat u op tijd bent want i.v.m. het getij kan niet gewacht worden op laatkomers. Tijdens de overtocht naar de Engelsmanplaat wordt een heerlijke schippersmaaltijd geserveerd (soep, stoofpotje, dessert). Bij aankomst op Engelsmanplaat wordt het schip met de boeg tegen de plaat gezet. Via een ladder verlaat u het schip. Voordat u op de “droge” plaat staat moet u een klein stukje door ondiep water waden. Meestal is dat kniediep maar een enkele keer reikt het water wel eens tot de billen. Reserve broek en onderbroek moeten daarom van huis worden meegebracht. Tijdens de wandeling wordt grotendeels over een stevige, zanderige ondergrond gelopen. In verband met (scherpe) schelpen is het noodzakelijk iets aan de voeten te dragen. Alles is eigenlijk wel goed: (oude)sportschoenen, surfschoenen, sandalen, laarzen. De wandeling wordt gemaakt bij het licht van de ondergaande zon. Kort na terugkomst aan boord zal de zon, om ongeveer 22.00 uur, onder gaan. Een uur later zal de schipper de Boschwad weer afmeren in de haven van Lauwersoog.

Ligplaats Boschwad / visserij-haven Lauwersoog
* bij Lauwersoog ANWB-bord "Lauwersoog-industriegebied" volgen
* direct! na oprijden haventerrein rechtsaf / asfaltweg volgen tot bijna achter in haven
* sla voor de omheinde gas-pomp-instalatie links af en neem daarna eerste afslag links
* de Boschwad ligt afgemeerd aan de tweede steiger
* parkeerplaats naast kade bij boot / zet auto op handrem
* indien door onvoorziene omstandigheden te laat: 06-22996576 of  06-10391251
* tom-tom: haven 30 / 9976 VN

Eten en drinken
Tijdens de overtocht van Lauwersoog naar de Engelsmanplaat krijgt u een maaltijd aangeboden. deze bestaat uit soep, heerlijk stoofpotje en dessert na. Vegetarisch eten kan ook. Aan boord kan koffie, thee, frisdrank, alcohol worden gekocht en kleine versnaperingen. Het is toegestaan van huis meegebracht eten en drinken aan boord te nuttigen.

Meenemen
Op het wad en tijdens de wandeling op Engelsmanplaat kan het al snel fris zijn, zeker aan dek van een varend schip. Tijdens de wandeling kan voor een regenbui niet worden geschuild. Neem daarom altijd een warme trui en regenkleding mee. Er wordt hoofd-zakelijk over (nat) zand gelopen (niet door slik). Een plas en ondiep geultje is niet altijd te vermijden. Goed passende (oude) wandelschoenen is geschikt.

* regenjas en warme trui
* (oude) goed passende (sport)schoenen met sokken of surfschoenen 
* korte broek
* extra onderbroek en handdoekje (kunnen tijdens wandeling op boot blijven liggen)

Kosten / betalen
Kosten bedragen €52,50 inclusief maaltijd.

Aanmelden
Via de webwinkel van De Pierewaai. Mocht dat niet lukken dan kunt u mailen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of bellen met bram Adema 06-10391251

Afgelasting / annuleren
Bij extreem slecht weer kan de schipper besluiten niet uit te varen (veel onweer / windkracht 8 of meer). Het streven is altijd om de beslissing daarover een dag van te voren te nemen. Als de tocht wordt afgelast wordt dat 22 juni uiterlijk om 8.00 uur op www.depierewaai.nl bekend gemaakt (kijken onder menuknop INDIVIDUEEL). In geval van afgelasting wordt het inschrijfgeld minus €2,50 terugbetaald. Voor alle duidelijkheid, de tocht zal niet worden afgelast vanwege regen of lage temperaturen.

Wees op tijd bij de boot want vanwege het programma kan niet worden gewacht op laatkomers! De boot vertrekt om 18:45 uur.


Met vriendelijke groeten,

Bram Adema,
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
050-3601750,
06-10391251.

Evenement Eigenschappen

Datum 22-06-2019
Einddatum 22-06-2019
Aantal 30
Geboekt 32
Vrij -2
Prijs €52.50
Locatie Visserijhaven Lauwersoog
Afgelopen
€52.50